Hvad byorganisk projekt også kan inspirere til

En studerende fra KU-science har sendte os en mail om erfaring med at kompostere i et lejlighedskøkken – vi har fået lov at dele ordene med interesserede besøgende på siden her:

science

Mine landskabsarkitekt-medstuderende og jeg var så heldige, at få lov at besøge Byorganisk tidligt forår 2014. Ved denne lejlighed forærede du mig en hvid spand med kompostorm. Jeg var henrykt, men lidt nervøs for min families reaktion, da rollen som ormeejer var ret impulsiv.

Mine eller nærmere vores orme har siden boet under køkkenvasken på 2.sal på Vesterbro, til stor fornøjelse og interesse for min kæreste, lille datter og jeg. Det har krævet lidt tid og kræfter at lære orme og processerne at kende, samt at finde ‘gear’ som fungerer, men det har været lærerigt for os alle tre. Ormene har boet i den hvide spand (nu med et hav af lufthuller), en sort murerspand bruges som ‘opsamlingsspand’ til kompostvæske, og en blomsterløg-bakke (bruges almindeligvis til nem optagning af løg og beskytter mod gnavere) har fungeret som rist under spanden – simpelt, men funktionelt og effektivt! Ormene har spist sig igennem meget af vores øko-grønt affald, formeret sig betydeligt og vi har givet vores potteplanter et godt skud ormejord. Vi har længe leget med tanken om at udvide til 3 spande, da mængden af grøntaffald er større end hvad en enkelt spand kan trække. Vi har dertil erfaret at ormene har brug for pauser i tilførsel af grønt, til at udføre deres fine omsætningsarbejde. Det er dog umuligt at opdrive lignende hvide spande.

Vi er virkelig blevet begejstret for denne meningsfulde affaldshåndtering! Ormene har det seneste halve år været samtaleemne på studiet, på arbejdet og ved arrangementer med familie og venner. Flere af mine medstuderende overvejer at ‘installere’ en portion af vores orm i deres lejlighed.

Desværre holdte vi en uges ferie på Als, da sommerheden sved allermest. Til vores store rædsel og ærgelse er alle vores orme gået til i varmen. En kedelig, men vigtig erfaring på denne spændende orme-rejse. Der er nu gået nogle uger uden orme; vores tilbagevendende rutiner med at fodre og vende indholdet i spanden, samt daglige snak og forundring over deres utrolige indsats. Vi savner virkelig kompostormene!

Er det muligt at købe og afhente en ny portion kompostorme hos Byorganisk, samt et par hvide spande?

Vi glæder os til at høre fra jer og fortsat følge jer på hjemmesiden!

De bedste hilsner
Landskabsarkitektstuderende Lykke & familie

orme_opstilling1
orme_2

Sidste nyt fra Vesterbro
Så er vores nye orme installeret – nu i 2 etager, som er det ‘nye’ og et forsøg, som forhåbenligt går godt. Ormene er fordelt i de 2 spande. Grundet pladsmangel er spandene nød til at stå i etage – vi må se hvordan det fungere med opsamling af kompostvæske mm.  Vi håber at kunne udvide til 3 spande indenfor nær fremtid. Målene på løgbakkerne er nærmest skræddersyet og passer perfekt til spandene – man har lov at være heldig! Nederst i murespanden er tillige placeret en grøn løgbakke, magen til den som er synlig på billedet, som tillader at spandene kan ‘ånde’.